Shetlandponystal "Stal de Borgelaar"
Menu:

Home
Nieuws
Gastenboek
Merrie's
Jeugd
Veulens
Hengst(en)
Te koop
Overig
Links
Nieuws
Op deze pagina vindt u de laatste ontwikkelingen op shetlandponystal "Stal de Borgelaar".

06-01-2024
Vandaag verscheen Presto voor zijn primering.
Zoals we zelf al hadden verwacht kreeg hij een 2e premie.
Jammer was dat hij als laatste werd geplaatst. Maar volgend jaar kan hij alleen maar beter terug komen.
Nu mag deze, nog erg groene hengst, uitgroeien tot een echte kerel.

09-12-2023
Presto v. Stal de Borgelaar werd goedgekeurd. Hij is onze eerste goedgekeurde hengst. Bovendien is hij de enige grote maats bruine hengst in Nederland.
Hij is een zoon van de grote maats zwarte 1e premie hengst Goodwill v.d. Bosrand en de grote maats bruine 1e premie merrie Kylicha v. Stal de Borgelaar.
Het is een hengst met nog veel jeugd, een aansprekende voorhand met een beste schoft en hij beweegt makkelijk.

16-09-2023
De jaarlijkse premiekeuring
Sioux (Neresha x No Words Needed) mocht het spits afbijten. Voor hem was er een veulenpremie. Vervolgens kwamen Sharena (Lelicha x Holland) en Sorenza (Odenza x No Words Needed) in de baan. Ook deze dames kregen een veulenpremie. Sylphide stribbelde nogal tegen en kreeg helaas geen premie.
Daarna kwam Milou in de baan met haar pony Kylicha in de rubriek Jeugdige voorbrenger. Als winnares van deze rubriek mag zij naar Lunteren.
Vervolgens was het de beurt aan de 3-jarigen. Odenza kreeg een 2e premie en Ovanta helaas een 3e. Die zagen we niet aankomen.
Daarna een 2e premie voor Neresha en Lelicha en als laatste Kylicha, die weer een 1e premie kreeg.

01-03-2023
Goodwill is vertrokken naar zijn nieuwe eigenaar. Wij hopen dat zijn nieuwe eigenaar net zoveel plezier aan hem mag beleven als wij hebben gehad.
Nu zetten we Matthieu v.d. Bosrand in op onze merries. We zijn benieuwd wat hij ons brengt

09-01-2023
Hengstenkeuring 2023 is er voor ons één die we, in meerdere opzichten, niet zullen vergeten.
De aanloop ernaar toe was een nogal roerige periode, waardoor de voorbereiding niet was zoals we voor ogen hadden.
Maar ondanks dat toch een prachtig resultaat om trots op te zijn. Vrijdag was de eer aan Goodwill v.d. Bosrand. Kippenvel en een emotionele ontlading toen hij in zijn rubriek op kop werd geplaatst met een 1e premie. Hij deed het toch maar weer. Bovendien is hij definitief goedgekeurd.
Zaterdag werd Matthieu v.d. Bosrand als derde geplaatst in zijn rubriek. Ook voor hem een 1e premie.
Nogmaals onze dank aan iedereen die de afgelopen periode een steentje heeft bijgedragen. Zonder hen was dit niet gelukt.

17-09-2022
Het was weer zover, de jaarlijkse premiekeuring in Mariënheem. Alle veulens, t.w. Quinto (Belicha x Goodwill), Raifan (Kylicha x Goodwill), Rufomia (Emiria x Goodwill) en Queen (Neresha x Garant) kregen hun veulenpremie. Vervolgens kregen Odenza (Jecynthia x Kashia) en Oraija (Shaviria x Goodwill) een twenterpremie. In de rubriek jeugdige voorbrenger bracht Milou weer enthousiast haar pony Kylicha voor. Bij de 3-jarigen kregen Neresha (Belicha x Goodwill) en Nitya (Emiria x Goodwill) een 2e premie. Neresha liep op de 2de plaats. Stilletjes hadden we gehoopt dat zij een 1e premie zou krijgen, Als laatste kreeg Kylicha (Belicha x Levi) voor de derde keer op rij een 1e premie. Al met al een geslaagde dag voor ons. Van Goodwill zijn nu voldoende dieren getoond voor zijn definitieve goedkeuring. In Ambt Delden mocht hij maar liefst twee 1e premie merries bijschrijven, t.w. Noor en Minoes van Stal Selhorst van Wilfried en Ellen Spekhorst-Aarninkhof.

14-08-2022
Het veulenseizoen zit erop. Als laatste kreeg Kylicha een veulen. Voor de 4e keer een hengstveulen. Allen hebben als vader Goodwill v.d. Bosrand. Nu op naar de premiekeuring op 17 september.

09-04-2022
Vandaag zijn we met 4 dieren naar de s-opname in Mariënheem geweest. De ruinen Nivaro en Nevayo en de merries Neresha en Nitya werden met mooie scores opgenomen. Hiermee voldoet Goodwill aan de s-opnames t.b.v. zijn definitieve goedkeuring.

19-09-2021
Gisteren waren we al vroeg uit de veren om de laatste puntjes op de i te zetten. Om 7.00 uur vertrokken we met 3 trailers naar Mariënheem voor onze jaarlijkse premiekeuring. Na een jaar met corona keuringen hadden we erg veel zin in weer een normale keuring. Als eerste waren Pantheon en Presto aan de beurt, in dezelfde rubriek. Daarna mocht Primoz in de baan verschijnen. Voor alle drie een veulenpremie. Toen de enters. Ook een premie voor Odenza, Ovanta en Oraija. Daarna door met de twenters. Neresha, Nitya (kopplaats) en Nevayo werden allemaal geprimeerd. Voor Milou werd de spanning wel erg groot. Ze kon niet wachten om haar pony, Kylicha, voor te brengen in de rubriek Jeugdige Voorbrenger. Maar eindelijk was het zover. En wat deed ze het super. Na de pauze kwamen de 3-jarigen in de baan, met een tweede premie voor Mailena. Hiermee werden alle nakomelingen van Goodwill geprimeerd. Als klap op de vuurpijl was er, evenals vorig jaar, een 1e premie voor Kylicha. Als met al voor ons een heel geslaagde dag.

12-12-2020
Nadat we jaren met een zwarte hengst hebben gefokt, waren we al langere tijd op zoek naar een voshengst. Tijdens de jonge hengstenkeuring op 11 december zagen we Matthieu v.d. Bosrand. We vinden hem een zeer aansprekende hengst. Zijn sterke bloedlijn, m.n. van moeders kant, gaf de doorslag om stappen te ondernemen. Nadat hij op 12 december zijn voorlopige deklicentie had gekregen, zijn we in gesprek gegaan met de fam. Klaassens en werd de koop al snel rond gemaakt. Matthieu wordt voorlopig ingezet bij Arnold en Arianne Dijkstra, Stal Nieuwen Ampsen.

30-9-2020
Het resultaat van de door Arianne Dijkstra gemaakte fotoshoot van Goodwill is binnen. Het zijn bijzonder mooie foto's geworden, waardoor het moeilijk is om een selectie te maken. Enkele foto's zijn inmiddels geplaatst.

26-9-2020
Het keuringsseizoen 2020 was een raar seizoen met de coronakeuringen. Wij hebben ervoor gekozen om met onze dieren naar een 4-tal keuringen te gaan. De keuring in Assen stond in het teken van de nakomelingen van Goodwill. Twee 3-jarigen werden in het stamboek opgenomen, met een 2e en 3e premie. Bij de jeugd kreeg Mailena een twenterpremie en Neresha en enterpremie. Nitya kreeg helaas geen premie. Toen met Jelicha naar Gendringen. Wij vonden al dat ze er heel mooi opstond. Door de jury werd dit beloond met een 1e premie. Na twee keer een 2e premie werd ze hiermee kroon. Vervolgens naar Ambt Delden met Kylicha. Ook zij kreeg een 1e premie. Ook hier werden 2 twenters en 1 enter van Goodwill getoond. Hiervan werd de enter en 1 twenter geprimeerd. Hiermee heeft Goodwill zijn 1e fase afgerond. Toen als laatste met Lelicha naar Wenum Wiesel. Wij waren blij verrast dat ook zij een 1e premie wist te bemachtigen. Heel bijzonder dat 3 dochters van Belicha in 1 jaar tijd een 1e premie behaalden. Zij heeft dan ook ruim voldoende punten voor het preferentschap.

27-5-2020
De afgelopen tijd zijn er een aantal wisselingen geweest. Milicha (Belicha x Levi) en Maviria (Shaviria x Levi) zijn vertrokken naar Zweden. Ook Lycara (Shaviria x Levi) en haar veulen Ocean (v. Goodwill) zijn verhuisd. Zij blijven dicht in de buurt. Ook zijn wij 2 veulens rijker. Op 25 mei liep Ovanta (Jelicha x Goodwill) onverwacht in de we en 27 mei werd Ophyr (m. Kylicha) gezond geboren.

6-5-2020
Ook op stal de Borgelaar is het veulenseizoen begonnen, met tot nu toe allemaal hengstveulens. Op 14 april is Odmar (m. Emiria) mooi op tijd geboren. 26 april helaas een doodgeboren veulen voor Belicha en 2 mei, was daar eindelijk gezond en wel, weliswaar 3 weken over tijd, Orban (m. Endora.)

11-1-2020
Na weken van voorbereiding thuis en training was Goodwill v.d. Bosrand klaar voor de hengstenkeuring. In alle vroegte gingen we op pad naar Mariënheem. In een sterkte rubriek van 8 hengsten verscheen hij als laatste in de baan. Gedurende het jaar vonden wij hem al steeds mooier worden en hij was op de keuringsdag in perfecte conditie. En wat liet hij zich zien, geweldig. Hoe bizar is het dan als hij zich als eerste op mag stellen, natuurlijk met die felbegeerde 1e premie. Toen door naar het kampioenschap grote maat. Normaliter is hij de rust zelve, maar kennelijk werd hem de spanning toch te groot en was af en toe onrustig, waardoor hij zich niet van zijn beste kant liet zien. Voor ons is de dag meer dan geslaagd. Wat zijn we ontzettend blij met deze kanjer.

21-9-2019
De premiekeuring in Marienheem zit er weer op. Alle veulens geprimeerd, met 3 kopplaatsen en 2x een tweede plaats. Uiteindelijk werd Neresha reserve veulen kampioen overige maat. Bij de enters ook een Goodwill dochter. Mailena liet zich van haar beste kant zien en werd op kop geplaatst. Later werd ze reserve kampioen midden maat. Ook Maviria (v. Levi) werd geprimeerd. Toen de twenters. Helaas geen premie voor Lieke (v. Goodwill) en Lycara (v. Levi). Tot slot was er wel een premie voor Lelicha (v. Levi). Na de middaagpauze ging het verder met de 3 jaar en oudere dieren. Kylicha (v. Levi) en Jelicha (v. Zeldzaam) werden beide als vierde geplaatst met een nette 2e premie. Met deze resultaten was het een zeer goed jaar voor Goodwill, met alle 9 getoonde veulens (2 in Ambt Delden) geprimeerd. Hiermee is de veulenfase afgerond. Een veel gehoorde opmerking was dat de veulens met name opvielen door hun met veel elan getoonde oprichting. Ziet er veelbelovend uit voor Goodwill.

12-1-2019
Vandaag heeft Goodwill weer een 1e premie bemachtigd tijdens de hengstenkeuring van het NSPS in Mariënheem. Rapport van de jury: Hengst met veel expressie in de voorhand, iets strak in de lendenen, mooie croupevorm, goed beenwerk met voldoende voeten, draf met een mooie houding.

6-6-2019
Met de geboorte van een merrieveulen voor Shaviria zit het veulenseizoen er voor ons op. De stand is 3 - 3. Ze hebben allemaal Goodwill als vader.

6-1-2018
Vandaag hebben we onze nieuwste aanwinst Goodwill v.d. Bosrand na de hengstenkeuring, waar hij weer een 1e ste premie heeft bemachtigd, mee naar Stal de Borgelaar genomen. En nu afwachten wat hij ons brengt.

29-10-2017
Vandaag hebben we onze crack Levi d.d. Schaapshoeve naar zijn nieuwe eigenaar gebracht. Wij hopen dat zij net zoveel plezier aan hem en succes met hem zullen hebben dan wij hebben gehad.

28-6-2015
Vandaag hebben we met Jelicha, Irisha, Helanja, Hadiah, Heviria en Belicha deelgenomen aan de eerste Zomerkeuring Oost-Nederland in Marienheem. Deze keuring was een gezamenlijk initiatief van fokvereniging Twente, IJsselstreek, Oost-Veluwe en WOF (West-Overijssel en Flevoland). Met name voor de jeugd was dit een mooi moment om te wennen aan keuringen. Ze toonden het nodige verzet, maar wij zijn tevreden met het resultaat. De keuring verliep onder prachtige omstandigheden en is zeker voor herhaling vatbaar.

20-9-2014
De afgelopen week was alles weer gericht op de premiekeuring. Er werd volop gewassen, gepoetst, geborsteld en geknipt om onze ponys er op hun best uit te laten zien. Het heeft ons heel wat zweetdruppels gekost.
Vrijdag ging het met 3 enters richting Marienheem. Ghaviria mocht als eerste de ring in. Zij behaalde een enterpremie en er als tweede geplaatst. Toen was het de beurt aan Gelicha. Ook zij kreeg een enterpremie en werd als derde geplaatst. Als laatste mocht Galice zich laten zien. Ons vermoeden werd bevestigd. Zij kreeg geen premie en werd bovendien als laatste geplaatst.
Zaterdag gingen we met 5 merries en 4 veulens op pad. Zeldzaam had vrijdag aan de laatste eis voldaan om 3 twenters te laten zien, waarvan er 2 geprimeerd moesten worden. Om geen enkel risico te lopen dat zijn fokindex naar beneden zou gaan, hebben we besloten om de veulens niet te laten zien. Wel jammer omdat we zelf vonden dat een paar veulens wel voor primering in aanmerking zouden komen, maar het risico was te groot. Voor ons was het dus een rustige ochtend waardoor we op ons gemak van de andere veulens konden genieten. In de rubriek jeugdige voorbrenger kwam Shaviria in de baan, die wederom werd voorgebracht door Ruth.
Na de middag mocht Endora het spits afbijten. We werden blij verrast met een 1ste premie voor haar. Ze werd tweede in de rubriek, die door de jury beoordeeld werd als beste rubriek. Daarna mocht Elanja zich laten zien. Dat deed ze dus niet goed, ze was heel onrustig en toonde veel verzet. Ze werd als laatste geplaatst met een 3de premie. Even later was het de beurt aan Belicha. Nu werd ze wel op haar waarde beoordeeld. Onze blijdschap kon niet op, na de 3de premie van vorig jaar kreeg ze nu haar1ste premie weer terug en werd tweede geplaatst. En als laatste was het de beurt aan Arisha. Haar conditie was de laatste tijd niet optimaal. Ze werd een na laatste geplaatst met toch weer een 2de premie.
Een geweldig resultaat. Wij kunnen terugkijken op een bijzonder goede keuring.

13-9-2014
Vandaag hebben we afscheid genomen van Zeldzaam. Hij is weer terug bij zijn eigenaar. Op Stal de Borgelaar heeft hij weer goed werk verricht. In 2015 verwachten we 5 veulens van hem. Maandag 22 september komt zijn opvolger, de grote maats zwarte eerste premie hengst Levi van de Schaapshoeve.

12-4-2014
Alle 6 drie-jarigen zijn met goede scores opgenomen in het stamboek. Een positieve uitschieter is Erisha. Ze scoorde op alle onderdelen bijzonder goed.

25-2-2014
Wij maken ons weer op voor de stamboekopname die 12 april plaats vindt. 6 dames mogen zich laten zien.

12-10-2013
Vrijdag 20 en zaterdag 21 september was het weer zover. Op vrijdag gingen we met 6 twenters naar Mariënheem. Met uitzondering van Eviria werden ze allemaal geprimeerd. Zij was niet in de juiste keuringsconditie.

Zaterdag vertrokken we weer hoopvol. Zoals gebruikelijk was het eerst de beurt aan de veulens. Alleen Ghaviria werd geprimeerd en zij werd als tweede geplaatst. Daarna verscheen Darina in de ring. Niet verwacht, maar ze kreeg een 2de premie.

Na de pauze mocht Shaviria in de ring verschijnen in de rubriek ‘Beste jeugdige voorbrenger’. Ze werd voorgebracht door Ruth. Vervolgens was het de beurt aan Badiria, zij kreeg een 3de premie. Daarna was het de beurt aan Belicha. Zij werd vernederd met een 3de premie. Arisha werd als derde geplaatst met een 2de premie. Hiermee werd ze Kroon.

Met deze resultaten is de premiekeuring deels teleurstellend verlopend.

21-10-2012
Vanaf vandaag loopt Zeldzaam van Geldersoord de komende twee jaar bij ons in de wei. Wij hebben voor hem gekozen om zijn aansprekende afstamming met veel Marshwood bloed. Deze vos hengst, gefokt uit zwarte ouders, zetten wij in voor zowel onze vos merries als onze zwarte merries. Door Zeldzaam in te zetten hopen wij de stijgende lijn in onze fokkerij voort te zetten en verder te verbeteren.
Zeldzaam is ook beschikbaar voor gastmerries.

10-10-2012
Vrijdag 21 en zaterdag 22 september was weer onze jaarlijkse premiekeuring. Na weer een week wassen, poetsen en borstelen was het dan zover. Op vrijdag verschenen we met 5 enters en 1 twenter in de ring. Ze werden allemaal geprimeerd. Elsabé en Erisha werden kopnummer in hun rubriek. Later werd Elsabé kampioen kleine maat en Erisha werd kampioen midden maat. Met deze twee gaan we naar Lunteren.

Zaterdag mochten de veulens zich als eerste laten zien. Fanando en Fulco zaten bij elkaar in de rubriek. Fanando werd geprimeerd en als tweede geplaatst. Fulco werd als laatste geplaatst en niet geprimeerd. Daarna was het de beurt aan Fintun. Hij werd niet geprimeerd. Als laatste was het de beurt aan Felasco. Hij werd als derde geplaatst en geprimeerd.

Na de pauze mocht Badiria in de ring verschijnen in de rubriek ‘Beste jeugdige voorbrenger’. Ze werd voorgebracht door Ruth. Om goed voor de dag te komen waren er menig oefenrondjes aan vooraf gegaan. Daarna was het de beurt aan de oudere merries. Omdat Badiria te dik was hadden we geen hoge verwachting van haar. Toch kreeg ze een 2de premie en werd als 5de geplaatst. Daarna mocht Belicha in de baan verschijnen. Zij werd als 2de geplaatst met een 2de premie. Arisha werd weer op kop geplaatst. Onze stille hoop op eindelijk een 1e premie kwam helaas niet uit. Ze kreeg een 2e premie. Hierna werd Zaretta als 2de geplaatst. Ze kreeg voor de vierde maal op rij een 2e premie. Ook Shavira werd als 2e geplaatst. Zij kreeg voor de zesde keer een 1e premie.Al met al kunnen we weer terugkijken op een zeer geslaagde keuring.

En nu op naar Lunteren.

27-9-2011
Na vorig jaar niet mee gedaan te hebben vanwege droes, hadden we dit jaar enorm veel zin in de jaarlijkse premiekeuring. Na een week van pony’s keurings klaar maken gingen we afgelopen weekend vol goede moed naar Mariënheem. Vrijdag was het de beurt aan onze drie enters. Het verliep zoals we gehoopt hadden. Met 2 derde plaatsen en een tweede plaats kregen ze allemaal een enterpremie. Zaterdag verschenen 5 merrieveulens, 3 driejarigen en 4 oudere merries in de ring. We hadden voor het 10de opeenvolgende jaar hulp van Daniëlle. Verder hadden we de hulp ingeroepen van Auke en Lisa en Mieke en Lisa. Zonder hen was het niet gelukt om de pony’s te toiletteren, op tijd en goed voor te brengen.

Deze dag begon voor ons uitstekend met 5 veulenpremies. Bij de 3 jarigen kwam een droom voor ons uit. Voor ons de eerste keer dat een eigen gefokte merrie (Belicha) een 1e premie ontving. Omdat ze kopnummer was mocht ze strijden om de titel beste 3 jarige. Tot onze verbazing kreeg ze deze titel met glans. Later werd ze ook nog eens reservekampioen in de midden maat. Verder kregen we bij 5 merries een 2e premie, waarvan Arisha op kop werd geplaatst. De andere merries liepen ook voorin mee.

Onze laatste merrie Shaviria-J kreeg, na vorig jaar op de nakeuring een 2e premie behaald te hebben, haar 1e premie weer terug. Wederom als kopnummer. Voor ons was de keuring al meer dan geslaagd, maar zij kon nog mee doen om het kampioenschap grote maat. Shaviria-J maakte haar reputatie waar en werd voor de tweede keer reservekampioen grote maat.

Een keuring zoals deze hadden we alleen maar durven dromen. Helemaal Top!!

19-1-2011
Voor het dekseizoen 2011 hebben we voor het eerst een hengst gehuurd. We zijn heel blij met de eerste premie hengst Souwarov van Isala van Henkjan Voortman. Hij is voor derden beschikbaar.

16-1-2011
Na lange tijd weer een update. Het seizoen 2010 is uiteindelijk anders verlopen dan we verwacht hadden. Het begon goed met de komst van een vijftal mooie veulens. Medio juni kregen een aantal van onze pony’s droes. Hierdoor konden ze niet naar de premiekeuring. Zaretta liep nog bij de hengstenhouder dus die konden we met haar veulen Dakira wel laten zien. Zij behaalde een 2e premie en haar veulen Dakira kreeg een veulenpremie. Met de overige pony’s zijn we 6 oktober naar de huiskeuring in Wenum Wiesel geweest. Voor Amira en Zarina hadden we stille hoop op een 2e premie. Ze kregen allebei helaas een 3e premie. Arisha en Shaviria kregen een 2e premie. Belicha en Baridia kregen hun twenterpremie. Tot slot Darina, zij kreeg een veulenpremie. Doviria konden we helaas niet laten zien. Ze was nog niet voldoende hersteld.

23-8-2009
Op 21 en 22 augustus was weer onze jaarlijkse premiekeuring. Vrijdag verscheen de jeugd in de ring. Wij waren er met 4 enters en 1 twenter. Allemaal gingen ze naar huis met een premie. Badiria was kopnummer in een rubriek van 7, waarvan 6 geprimeerd. Zij werd tevens reserve jeugd kampioen in de kleine maat. Belicha en Balinde verschenen samen in een rubriek van 7, waarvan 6 geprimeerd. Zij eindigden resp. als tweede en derde. Bij de minimaat was er een enterpremie voor Bojerba. Zij liep als vijfde in een rubriek van 9, waarvan 5 geprimeerd. Onze twenter Arisha behaalde als tweede geplaatst haar twenterpremie. In deze rubriek van 8 vielen 6 twenterpremies. Zaterdag was de dag voor de veulens en 3 jaar en oudere merries. Calando ging met een premie naar huis. Hij werd als 2e geplaatst in een rubriek van 7, waarvan 5 geprimeerd. Celano werd niet geprimeerd. Hij werd als laatste geplaatst. Zaretta werd als 4e geplaatst in een rubriek van 6, die allemaal een 2e premie kregen. Welsha liep op kop met een 2e premie. In deze rubriek verschenen 7 merries, waarvan 3 met een 2e premie en 4 met een 3e premie. Shaviria liep voor het derde achtereenvolgende jaar op kop met een eerste premie. Al met al voor ons een bijzonder geslaagde premiekeuring.

11-6-2009
Onthulling van ons logo.

31-12-2005
De website van Shetlandponystal "Stal de Borgelaar" is vanaf vandaag online.


Warinde v. stal de borgelaar en Welsha v. stal de borgelaar
Copyright © 2020 Shetlandponystal "Stal de Borgelaar"

Shetlandponystal Stal de Borgelaar